Померла, не дочекавшись швидкої: скандал в Іваничах побачила вся країна

09 Червня 2018, 09:19
2361

Медичний скандал зчинився у селищі Іваничі, що на Волині.

Там жінка під час серцевого нападу зателефонувала у швидку, але карети до неї так і не надіслали, йдеться в сюжеті ТСН, автор - кореспондент Тетяна Хомич. 

На світлину дружини пану Миколі боляче дивитися – він картає себе, що у день, коли їй стало зле, не був поруч, а в столиці провідував сина. Коли жінка перестала відповідати на дзвінки, попросив сестру її провідати – та й побачила 61-річну пані Ольгу вже неживою. "Вона, певне, хотіла води попити. І тримала телефон. І тут після дзвінка втратила свідомість", - показує вдівець Микола Холмецький. Офіційна причина смерті його дружини – гостра коронарна недостатність і раптова серцева смерть. Останній дзвінок у телефоні був до швидкої.


Роздруківка розмови з диспетчером свідчить, що на скаргу про те, що їй погано, жінці кажуть: "Бабусю, ану заспокойтеся! Будете вичитати, то я не пойму, положу трубку і будете вичитати собі". Розмова тривала хвилину, порад диспетчер не дав, адресу у хворої не спитав і карету до неї не надіслав. Просто посеред розмови хвора раптово замовкає, але й це медика не насторожує. У центрі швидкої допомоги такою поведінкою приголомшені. "Диспетчер вчинив украй непрофесійно: вступив у полеміку замість того, щоб запитати адресу, порадити, що прийняти на даний момент, щоб зменшити ті болі", - каже в.о. головного лікаря обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль.

Чи вдалось би врятувати жінку, якби на місце одразу виїхала швидка, медики не впевнені, але визнають, що така ймовірність була. "Є сумніви в тому, що бригада могла врятувати. Хоча шанс завжди є", - каже завідувач оперативної диспетчерської Волинського обласного центру медичної допомоги Андрій Абрамов. Диспетчер, яка опинилася в центрі скандалу,  звільнилася за власним бажанням. У будинку, де вона прописана, зачинено, а сусіди кажуть, що вона там не мешкає. На телефонні дзвінки жінка теж не відповідає. У центрі швидкої кажуть, що жінка працювала у них більше 20 років, перед кожною зміною проходила обов'язковий  інструктаж, а щомісяця мала ходити на спеціальні навчання, але вони не обов'язкові, тому диспетчерка їх прогулювала.

Лікарі кажуть, що змусити її працювати краще не могли, а звільнити – теж, бо замінити ніким. "Ми постійно шукаємо диспетчерів, бо на цю роботу ніхто не хоче йти", - каже Абрамов. Його слова підтверджують і столичні фахівці. "Якби стояла черга і був добір на службу, так як він має бути... На жаль, у державі не внормований відбір на службу", - пояснив нестачу кваліфікованих диспетчерів заступник директора центру екстреної медичної допомоги Києва Сергій Тихенко. А вдівець каже, що звертатиметься в прокуратуру та поліцію, бо хоче з’ясувати, чи був у його дружини шанс вижити. На швидкій тим часом призначили службове розслідування та вже шукають нового диспетчера.

Нагадаємо, диспетчера «швидкої», яку рідні раптово померлої журналістки Ольги Холмецької звинувачують в неналежному виконанні посадових обов’язків, звільнили. Разом з тим додають, що оператор не міг відправити бригаду медиків до жінки, адже вона не назвала точної адреси проживання.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024