Засудили чоловіка, що вербував безхатьків для роботи на сміттєзвалищі

07 Травня 2018, 18:28
Фото ілюстративне 1030
Фото ілюстративне

В поле зору правоохоронців потрапила банда, яка вербувала на Волинь безхатьків для роботи на сміттєзвалищі. Група здійснювала злочинну діяльність протягом майже двох років.

Про це повідомляє Конкурент.

Луцький міськрайонний суд 26 квітня виніс вирок одному з фігурантів справі про експлуатацію праці та незаконне утримання людей групою осіб. Справи щодо членів банди розглядаються у різних провадженнях.

З матеріалів судового засідання вбачається, що один із фігурантів справи на початку літа 2010 року, дізнавшись, що на території земель Старолішнянської сільської ради Іваничівського району є Нововолинське сміттєзвалище, вирішив використовуючи обман та уразливий стан людей, експлуатувати їх працю на полігоні. Сам із "бізнесом" не справлявся і вирішив заручитися допомогою людей, які б шукали йому бідних безробітних та схиляли їх нібито до високооплачуваної роботи. Але замість легальної роботи їх чекала трудова безоплатна експлуатація, поєднана із насильством, споюванням та залякуванням. Таким чином була організована група, до якої входило чотири особи.

Обвинувачений, із двома спільниками, за задумом ватажка, мав шукати на Закарпатті безхатьків, які займалися жебрацтвом, зловживали спиртними напоями, не мали постійного місця роботи, були матеріально незабезпеченими. А потім схиляти їх до експлуатації на полігоні твердих побутових відходів для міста Нововолинська. Поїздку на Волинь оплачували з власної кишені, вводивши людей у боргову кабалу.

На Волині контакти з рідними та правоохоронцями були обмежені. Крім того, члени злочинної групи систематично споювали підшуканих дешевим алкоголем, що мало би призвести до психологічного злому особистості потерпілих та подоланні у них будь-якого опору та супротиву.

Організатор розробив загальні правила поведінки, які полягали у беззаперечному виконанні іншими членами групи, в тому числі і обвинуваченим, його наказів. Серед методів конспірації — спілкування виключно угорською.

Група діяла з літа 2010 року до 24 лютого 2012. Постраждало дев'ятеро осіб. У матеріалах справи йдеться, що ватажок банди навіть повертав втікачів, яким вдалося вирватися із полону.

Тож одного з фігурантів справи, які вербував людей, визнали винним. Свою провину він повністю визнав, має на утриманні двох малолітніх дітей, розлучений та раніше не судимий. Покарання призначили у вигляді трьох років та шести місяців позбавлення волі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39