Іваничівський селищний голова - серед керманичів із найнижчими доходами

26 Січня 2018, 12:28
Іваничівська селищна рада 3147
Іваничівська селищна рада

Голова громади - обраний для того, аби управляти нею та ефективно господарювати. Якісне керування потребує знань та багато зусиль. Мери - це топ-менеджери, які повинні мати відповідні доходи.

Громадський рух ЧЕСНО порівняв зарплати очільників міст та селищ Волині, аби зрозуміти, чи набагато більше вони отримують у порівнянні з волинянами.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив дослідити декларації 2016 року очільників 17-ти райцентрів Волині. Найменше заробляв у 2016-му мер міста Рожище. Якщо середня зарплата становила 4047 гривень, то його дохід за місяць був лише в 1,6 рази більший.

 

Серед голів із найнижчими доходами й Іваничівський селищний голова Федір Войтюк:

 

Чомусь на рівні держави створюються органи, яким доручають боротися з корупцією, контролювати все на світі. Кажуть, що їм треба дати високу зарплату і тоді вони не будуть брати хабарів. Комусь 30 тисяч, кому 100 тисяч. Я не з заздрості це говорю, а як проста людина. І хочеться, щоб і на нашому рівні, не тільки Іваничівського селищного голови, а й в рядових працівників громади була також достойна зарплата. Щоб їм також вистачало на хліб, до хліба, вдягнутися і навіть відпочити, бо ми також люди, а не машини.

Голова Войтюк додає:

 

У мене є працівники, які донедавна мали 1700 гривень - посадові оклади. Сьогодні маємо мінімальну 3700. Якщо я їжджу в Польщу до партнерів, і там війт отримує 9 тисяч злотих (63 тисячі гривень). То я б навіть не хотів тих 60-ти. Це було б нагло і багато по відношенню до інших наших громадян. А якби голова отримував чистими тисяч 15-18 хоча б, то, я думаю, в нього були б мешти нормальні, і штани б міг собі купити. І краватку якусь часом треба вцепити. Ну і скажемо, взяти участь в якомусь заході і покласти благодійну копійку. То, якби б з такою зарплатою в сільській місцевості, де ще є курка, свиня, який город, що можна обробити, то можна було би жити. Особисто для мене 15-18 тисяч гривнях, не доларах, гривнях зарплати - і я би був щасливий. І мені б хватило, і внукам щось дати.

Більшість голів волинських міст та селищ, мають удвічі більші доходи від звичайних мешканців області. Утричі перевищує середню зарплату дохід голів лише чотирьох міст

Найбільше серед числа голів громад заробляє Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков. Його зарплата більша від середньої по області у майже чотири рази.

На запитання представника Громадського руху ЧЕСНО, чи вдосталь службовцю його зарплати, він відповів:

 

Моя зарплата буде мене влаштовувати тоді, коли вона буде відповідати моїй зарплаті хоча б 2012 року в доларовому еквіваленті. Або як у депутатів Верховної Ради, які ні за що не відповідають, - коротко резюмував Сапожніков.

Наближається час декларування доходів за 2017 рік. Тож Громадський рух ЧЕСНО незабаром дослідить, скільки ж очільники найбільших волинських громад заробили у минулому році. І чи задовольняє їх тепер вдвічі більша заробітна платня за служіння громаді.

Марія Доманська, регіональна координаторка Centre.UA

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром